NOTISA   Sweden

November

Särskilda firardagar, nationaldagar och temadagar

Andra månaders firardagar » oktober  december  januari  februari  mars  april  maj  juni  juli  (fler månader kommer..)

Text: © Inger Lin Söderberg-Lidbeck
OBS! Innehållet på Notisas sidor får bara läsas här. Du får INTE kopiera texter eller bilder och lägga ut på din egen eller någon annan sida. Otillåten användning debiteras!
 

I november månad
  Gravsmyckning
  Allhelgonadagen
  Alla helgons dag
  Gustav Adolfsdagen 6 november
  Mårtens afton

Novembers månadssten är Citrin
Zodiakens tecken i november är Skorpionen och Skytten


1 november

Nationaldagar

Algeriets nationaldag Revolutionsdagen högtidlighåller den algeriska revolten 1954.

Antigua och Barbuda självständighetsdag som firar självständighet från Storbritannien år 1981.

Temadagar

Allhelgonadagen 1 november

*Lutfiskens dag, firas fredagen före Alla helgons dag. Dagen initierades av kocklegenden Tore Wretman och lutfiskens vänner. Lutfisken var en riktig festfisk i gamla tider. Den åts också i samband med fastetider nar Sverige var katolskt.

Internationella Vegandagen uppmärksammas den 1 november. World Vegan Day började firas 1994 av Vegan Society i Storbritannien. Syftet var att främja den veganska livsstilen och att fira 50-årsjubileet av Vegan Societys bildande. Benämningen Vegan anses ha myntats i samband med förbundets bildande.
 

2 november

Nationaldagar

I Guam firas alla själars dag 2 november som nationell högtid. Området anses inte vara nationellt självständigt territorium

Temadagar

*Alla helgons dag firas som helgdag. Den infaller lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Söndagen som följer närmast efter Alla helgons (lör)dag högtidlighåller vi Alla själars dag. Det är denna dag som vi i Sverige minns och hedrar våra avlidna anhöriga.

De dödas dag firas i Mexiko den 2 november. Firandet som sker i fest och kalasform är en syntes av förkristna religiösa skördefester och katolska kyrkans högtid alla själars dag den 2 november.

Alla själars dag började firas inom den katolska kyrkan den 2 november. I Sverige firas Alla själars dag efter år 1983 som helgdag till minne av avlidna anhöriga första söndagen efter alla helgons dag.
 

3 november

Nationaldagar

Dominica firar dagen för nationell självständighet från Storbritannien 1978.

Panama firar sin självständighet från Colombia år 1903

Temadagar

*Alla själars dag. 2019 firas alla själars dag i vårt land söndag den 3 november.
 

4 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

Donationsveckan inleds. Den avslutas den 10 november. Donationsveckan återkommer årligen. Socialstyrelsen som tagit initiativet till veckan vill därmed uppmärksamma behovet av organdonatorer och medverka till att fler tar ställning för att donera organ.

No Hate Day, ickehatardagen på sociala medier uppmärksammas den 4 november. Initiativtagare är statens medieråd.

*Frysrätternas dag infaller första måndagen i november och är initierad av Albin Nystedt.
 

5 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

Guy Fawkes' day. Guy Fawkes dag firas i England 5 november och numer i många länder. Firades i England med fyrverkerier och brännandet av nidbilder av Fawkes. Under senare tid har Guy Fawkes mask använts som anarkistisk symbol och politisk symbol på nätet och vid gatudemonstrationer, s.k. vendettamask. Masken populariserades först i en serietecknad berättelse som filmatiserades år 2006 ,"V för Vendetta".
Guy Fawkes var attentatsman som tillsammans med katolska konspiratörer planerade att mörda kung Jakob I av England den 5 november 1605 genom att spränga hela parlamntet, den s.k. krutkonspirationen. Han avslöjades och dömdes till döden. I samband med avrättningen hoppade han ner från den för ändamålet uppbyggda tribunen och bröt nacken.

Internationella frivilligsamordnaredagen, International Volunteer Managers Day, firas den 5 november.

Kaninköttets dag introducerad av Källängens gårdsprodukter i Roslagen.
 

6 november

Nationaldagar

Svenska dagen firas i Finland den 6 november bland finlandssvenkar. Första gången dagen firades var år 1908. Den introducerades av det Svenska folkpartiet i Finland och avsikten var att skapa en sorts nationaldag för den finlandssvenska befolkningen.

Temadagar

Gustav Adolfsdagen. Den 6 november år 1632 när dimman låg tät över Lützens slagfält stupade svenske kungen Gustav II Adolf därstädes i det blodiga striderna. Svenska stormaktsdrömmarna fick en törn. Dagen högtidlighålls numer med särskild bakelse.

Internationella dagen för att hindra miljöexploatering i samband med väpnade konflikter och krig, initierad av FN.
 

7 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

Internationella Stout-dagen firas av öl- och porterfantaster främst i USA sedan år 2011.

Kladdkakans dag, populär fikakaka som äger egen dag den 7 november sedan år 2008.

Historiska händelser och skandaler

Dagarna mellan den 7 och 9 november pågick Stockholms blodbad. Nära 100 svenska adelsmän, makthavare och deras närmaste tjänstefolk avrättades. Platsen för händelsena var Stortorget i Stockholm i nuvarande Gamla stan. Den för eftervärlden mest kände bland de avrättade var Gustav Vasas far (Erik Johansson Vasa). Dömandet som föregick Stockholms blodbad skedde enligt kanonisk kyrkorätt sedan Danske kungen Kristian II blivit krönt till svensk regent. Kung Kristian gick efter detta till hävderna som Kristian Tyrann.
 

8 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

Infraservicedagen den 8 november initierad av företaget Mälarenergi.
 

9 november

Nationaldagar

Kambodja firar självständighet från Frankrike 1953.

Temadagar

*9 november är det Arkivens dag i Sverige och övriga Norden. Dagen infördes 1998 och firas den andra lördagen i november.
(Internationella arkivdagen firas 9 juni.)

*Frimärkets dag dag firas år 2019 lördagen den 9 november. Dagen har traditionellt uppmärksammat utgivningen av nya frimärken. Firningsdatum har därför varierat under åren. Initiativtagare till den svenska frimärksdagen är Sveriges Filatelistförbund. Internationellt har frimärksdagar anordnats mer eller mindre sporadiskt sedan 1930-talet.

Historiska event och händelser

Sverige blev första nation i Europa med att införa synkontroller för lokförare och tågpersonal den 9 november år 1876. I samband med synprövningarna upptäcktes att många lokförare föutom andra synproblem även var färgblinda.
 

10 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

*Fars dag firar vi i Sverige den andra söndagen i november. Samma datum firas far i Norge, Finland, Island och Estland. I Danmark firas fars dag samma datum som nationaldagen den 5 juni. De flesta av världens länder firar fars dag den tredje söndagen i juni. Ryssland, Vitryssland och Ukraina firar far i februari. I Sverige och Norden började dagen firas under 1930-talet. Det första officiella firandet i USA skedde i staten Washington under 1910-20-talen. Det var först när president Lyndon B Johnsson under 1960-talet bestämde att dagen skulle firas den tredje söndagen i juni som firandet samordnades i hela USA.

Den 10 november är det Världsdagen för fred och vetenskap, initierad av FN organet UNESCO.

Mårtensafton firas i vårt land den 10 november, dagen innan Mårtensmässan som infaller den 11 november. Mårtensmässan firades förr i hela Sverige och högtidlihöll helgonet Martin av Tours dödsdatum. Martin av Tours levde under 300-talet. Hans attribut är en häst och en gås. Enligt legenden representerade hästen hans förflutna innan kristnandet som romersk soldat. Martin försökte undvika att väljas till biskop genom att gömma sig i en gåsflock. Men gässens högljudda oro avslöjade honom. Därav gåsattributet. I kalendrarna kallades han Mårten biskop. I välsituerade familjer smordes kråset med gåsstek och svartsoppa. Men för s.k. vanligt folk var gås ingen vanlig kost. Under senare delen av 1800-talet blev Mårtensafton en kalasafton särskilt i Skåne.
Martin Luther föddes den 10 november 1483 och namngavs för att hedra den romersk katolske biskopens minne. Martin Luther blev ju som bekant senare protestantisk reformator.
 

11 november

Nationaldagar

Polens nationella högtidsdag

Angola firar självständighet från Portugal 1975

Temadagar

Grön flagg-dagen skapad av Håll Sverige rent. Grön Flagg-dagen uppmärksammas hållbar utveckling av Sveriges skolor och förskolor.

*Nordiska klimatdagen den 11 november. Årets tema för lärare och elever är klimat och mat. Målsättning för initiativtagren Nordiska ministerrådet är att engagera skolor och sprida intresse för energi och miljö.

Hågkomstens dag eller stilleståndsdagen, i USA veteranernas dag är den dag då freden utropades efter första världskriget eller det stora kriget som samtiden kallade det. Kl 11 den 11 november 1918 upphörde alla stridshandlingar.

Alla singlars dag 11/11. Kinensisk universitetstradition med ursprung i 1990-talet. Via internet har traditionen spridits. Dating och single parties tillhör firandet. Syftet är att ersätta singellivet med relationer.

Chokladens dag firas sedan år 2011 den 11 november.
 

12 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

*Globala lunginflammationsdagen. Instiftad av Global Coalition against Child Pneumonia. Sammanslutningen består av mer än 100 organisationer som arbetar för att med medicin och vaccin hindra baradödligheten i lunginflammation.

Alla krossade hjärtans dag. Broken Hearts Syndrome är också en sjukdom som kan vara dödlig.

Dödshälsningens dag. Efterlämnad hälsning i händelse av dödsfall uppdateras denna dag.

Miniatyrrävens dag inspirerad och initierad av Porslinsrävens museum som finns i Mjölby. Dagen firas den 12 november.
 

13 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

Smörgåstårtans dag den 13 november. Smörgåstårtan har sina egna vänner som år 2012 bestämde att den skulle ha sin egen dag.
 

14 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

Internationella diabetesdagen initierad av WHO och IDF. Dagen uppmärksammas den 14 november. Datumet är valt med anledning av att Frederick Banting, en av av insulinets upptäckare, föddes denna dag år 1891.

Ostkakans dag är skapad på initiativ av Frödinge mejeri. Ostkakan är en småländsk specialitet med anor.

*World Usability Day vill uppmuntra till nya användningsområden för teknologi och innovationer. Dagen firas andra torsdagen i november.

World Quality Day - Kvalificerade professionellas dag, initierad av den icke vinstdrivande organisationen CQI.
 

15 november

Nationaldagar

Palestina firar den 15 november självständighetsförklaringen 1988.

Temadagar

Fängslade författares dag initierad av PEN. Dagen uppmärksammas den 15 november varje år.

Musikterapiens dag grundad av the European Music Therapy Confederation i samarbete med Dutch Association for Music Therapy. Dagen firas 15 november.

Historiska event och händelser

Den 15 november år 1931 öppnades den Heliga Birgittas hus i Rom för besökande och turister. Heliga Birgitta dog i huset år 1373. Hennes asketiska sätt att leva fashinerade besökarna. Hennes dödsbädd bestod av en hård träskiva utan bolster och kuddar. Allt för att inte låta sitt sinne förledas av jordelivets bekvämligheter.
 

16 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

Internationella dagen för tolerans är skapad av FN. Dagen uppmärksammas 16 november.

*Mångkulturella matdagen initierad av kultursmakarna.

Världsdagen för kronisk obstruktiv lungsjukdom KOL uppmärksammas den 16 november. Dagen är initierad av WHO.

Historiska event och händelser

Den 16 november 1945 i London bildades UNESCO Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Organisationen har numer sitt huvudkontor i Paris.

Den 16 november 1944 utkommer tidningen Expressen med sitt första nummer.
 

17 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

Internationella prematurdagen WPD dagen är ett projekt som skapats av föräldraorganisationer i Europa. Den första dagen då för de förtidigt födda uppmärksammades skedde i mindre skala år 2008. Den 17 november år 2011 blev dagen internationell.

*De prestigelösas dag. Svårdefinierad betydelse. Är dagen tillägnad de maktlösa, de chosefria eller det enkla folket som framlever sina dagar utan åthävor, eller de koketta som låtsas vara kravlösa för att de redan har allt vad de behöver och mer därtill?

*Världsdagen till minne av offer för trafikolyckor uppmärksammas den tredje söndagen i november.

Internationella elevdagen. Dagen uppmärksammar elevernas och studenternas rättigheter. Samtidigt som dagen erinrar om händelserna år 1939 när tyska trupper intog och stängde Prags universitet. Mer än 1200 studenter skickades till nazisternas koncentrationsläger. Nio studenter avrättades vid universitet den 17 november. Många av Europas studenter flydde till London och bildade där ”International Students Council”.

Napoleonbakelsens dag firar vi i Sverige den 17 november. Kanske har det sin betydelse att namnet Napoleon infördes i svenska almenackan detta datum år 1868. Den svenska napoleonbakelsen lär enligt traditionen och matskribenterna ha sitt upphov i Johan och Johanna Brokvists Konditori i Växjö. Brokvist lärde sig konditorskonsten som gesäll på kontinenten under 1800-talets mitt innan han öppnade sitt konditori under 1860-talet. Det fanns vid denna tid flera olika bakverk som lånat namn av Napoleon. Men den svenska Napoleonbakelsen var och är speciell och delikat.

Historiska event och händelser

Den 17 november 1970 landade den sovjetiska rymdfarkosten Luna 17 på månen och landsatte den första "månbilen".
 

18 november

Nationaldagar

Lettland högtidlighåller minnet av republikens självständighet 1918.

Oman firar nationell högtidsdag med anledning av Sultanens födelsedag år 1940.

Temadagar

*Världsfilosofidagen firas den tredje torsdagen i november. Dagen är initierad av UNESCO.

Europeiska Antibiotikadagen är ett EU-initiativ som återkommer den 18 november varje år. Avsikten med firandet av dagen är att öka medvetenheten inom folkhälsoområdet på riskerna med antibiotikaresistens. Förhoppningen är att framtida återhållsamhet vid användning av antibiotika ska bidra till minskning av att resistenta bakterier utvecklas.

*Adoptionernas dag firas i år den 18 november. Det finns flera dagar internationellt som uppmärksammar adoptioner. T.ex. National Adoption Day i USA och World Adoption Day. Samtliga dagar firas i november.

Benbuljongens dag firades den 18 november 2015. Initiativtagare var bloggarna "Under vårt tak" samt "Hälsa som livsstil". Olika varianter av buljong kokad på märg, ben eller brosk har avänts som kurer i folkmedicinen.

*White Monday infaller måndagen innan Black Friday vilket i år är den 18 november. Syftet med dagen är att minska köp, slit och släng för att istället uppmuntra till återanvändning och hållbar produktion.
 

19 november

Nationaldagar

Monacos nationaldag

Temadagar

Den 19 november firas internationella Iktyosdagen. Iktyos är ett samlingbegrepp för variationer av en ovanlig hudsjukdom där överhuden förtjockas och fjällar. Ögon och naglar påverkas även. Iktyos är ej smittsam men saknar bot. Svenska Iktyosföreningen bildades 1988.

Världsdagen mot barnmisshandel som infaller den 19 november är initierad av Womens World Summit Foundation. Dagen ingår i en årlig nitton dagars kampanj 1-19 november. Barn misshandlas varje dag i alla länder i vår värld.

Womens Entrepreneurship Day (Wed). Dagen grundades 2014 och firas den 19 november varje år. Initiativtagare var Wendy Diamond som arbetat som volontär med mikrokrediter till fattiga kvinnliga företagare i Honduras. Hennes dyfte med dagen var att skapa ett globalt nätverk för kvinnliga företagare. Redan första året firades dagen i mer än 140 länder. Även FN var involverade i firandet.

Internationella mansdagen, International Men's Day (IMD) firas globalt den 19 november. Dagen firas sedan början av 1990 talet. Firningsdatum har varierat liksom anledningarna att fira. Men under 2000-talet har den 19 november allt mer accepterats som firningsdag. Skälen för uppmärksamheten har varierat under tiden men allt mer koncentrerats på pojkar och mäns hälsa. Motverka traditionella attityder och förväntningar. Minska orättvisor och framhålla positiva manliga förebilder, inte bara kändisar. C:a 150 länder firar internationella mansdagen. Dagen kan uppfattas som en motsvarighet till den internationella kvinnodagen som i Sverige firas den 8 mars varje år.

Internationella toalettdagen är initierad av FN. Dagen uppmärksammas den 19 november varje år. Tillgång till toaletter är liksom rent vatten är en mänsklig rättighet enligt FN.

Amryllisens dag uppmärksammas den 19 november. Datumet är valt med tanke på att det är dags att skaffa amaryllislökar och börja driva dem för att de ska blomma i rätt tid till jul.
 

20 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

Internationella barndagen uppmärksammas i vårt land den 20 november. Den internationella barndagen förknippas med FNs barnkonvention som beslutades den 20 november 1989. Men redan år 1953 uppmanade FN sina medlemsstater att instifta en särskild barndag. Varje land beslutar själv när dagen ska infalla. I Finland firas den 20 november som barnens rättigheters dag.

Industrialiseringsdagen för kontinenten Afrika uppmärksammas den 20 november. Dagen är initierad av FN.

Transgender Day of Remembrance (TDoR), International Transgender Day of Remembrance. Den 20 november varje år uppmärksammas minnet av de transpersoner som utsatts för dödligt våld på grund av fördomar.
 

21 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

Den 21 november uppmärksammas Världsdagen för TV vilket är en internationell FN dag.

Musikfria dagen firas den 21 november sedan år 2005. Dagen skapades av musikern Bill Drummond (KLF). Idén var att det som saknas uppskattas mer än sådant som finns tillgängligt i överflöd. Bill Drummond hävdade åsikten att mänskligheten inte längre bryr sig om musik, den finns överallt och tas för given.

Världshejardagen World hello day skapades i början 1970-talet. Syftet med dagen var att främja fred genom trevlighet. Dagen initierades i konflikten mellan Israel och Egypten och det hejades för glatta livet. 180 länder anslöt till firandet av hejardagen. Firandet skedde med att alla hejade på minst tio personer som de inte kände sedan tidigare.

Nationella PMS-dagen initierades år 2015 av PMS-förbundet. Dagen uppmärksammar PMS och PMDS.
 

22 november

Nationaldagar

Libanon firar sin självständighetsdag den 22 november. Blev självständigt från Frankrike år 1943.

Temadagar

Wienerbrödets dag. I Sverige och Danmark bakar vi wienerbröd. I Danmark anser man att bakverken började tillverkas i Danmark vid mitten av 1800-talet av en bagare som kommit från Österrikes huvudstad Wien. I Sverige har vi inte någon egen historia om saken. Goda wienerbröd har vi alltid förknippat med Danmark.
 

23 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

Internationella hattdagen. Nationella hattdagen firas den 15 januari men Internationella hattdagen som uppmärksammas här i landet firas den 23 november. Vet någon varför?

Historiska händelser

I Sverige blev giljotinen godkänd för avrättningar genom beslut av kung Oscar II 1906. Giljotinen användes dock endast en gång, när rånmördaren Johan Alfred Ander avrättades den 23 november 1910 på Långholmen. Han hade rånmördat en bankkassörska och fick inte sin nådeansökan beviljad.
 

24 november

Nationaldagar
  –

Temadagar
  –

25 november

Nationaldagar

Bosnien och Hercegovina firar författningsdagen från år 1943.

Surinams självständighetsdag sedan 1975

Temadagar

Den 25 november uppmärksammas Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Dagen är ett FN initiativ.

Internetdagarna den 25-26 november
 

26 november

Nationaldagar

Internetdagarna den 25-26 november

Temadagar
  –

27 november

Nationaldagar
  –

Temadagar
  –

28 november

Nationaldagar

Albanska flaggans dag högtidlighåller minnet av Albaniens självständighetsförklaring från Osmanska riket år 1912 samma datum, men redan år 1443 manade den albanske folkhjälten Skanderbeg till uppror mot osmanerna.

Mauretanien firar oavhängighetsdagen till minne av händelserna 1960.

Mayotte flaggar för nationaldag den 28 november. Geografisk del av Komorerna

Östtimor högtidlighåller oavhängighetsdag sedan år 1975.

Temadagar

Familjehögtiden Thanksgiving Day firas den 28 november år 2019 vilket är den fjärde orsdagen i november.

Flaskmatardagen. Den 28 november uppmärksammas flaskmatardagen. Föreningen Flaskmatning i Sverige har initierat denna dag för att visa att det finns alternativ till att amma sitt barn.
 

29 november

Nationaldagar
  –

Temadagar

Den 29 november gäller det att köpa eller att inte köpa.
*Black Friday ska enligt förebilden i Amerika firas den fjärde fredagen i november. I år 2019 är det Black Friday den 29 november. Black Friday (svart fredag) är en stor shoppingdag då flera stora butikskedjor bjuder på låga priser.

*Buy Nothing Day erbjuder en liten andhämtning innan julhandeln sätter i gång. Under 24 timmar undviker man alla inköp. I USA uppmärksammas dagen efter Thanksgiving. Även i Sverige kan vi välja att lämna plånbok och köpkort hemma den sista fredagen i månaden.

E-handelns dag uppfattas av många som en variant av Black Friday på nätet.

Vinylskivans dag. Vinylskivan lanserades år 1948 och utmanade då den gamla 78-varvaren akelitskivan som i efterhand kallades stenkakan.

Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket är instiftad av FN.
 

30 november

Nationaldagar

Barbados firar nationell självtändighet från Storbritannien 1966.

Skottlands nationaldag St Andrews dag. St Andrew är Skottlands nationalhelgon.

Temadagar

Internationella datasäkerhetsdagen. Dagen då man kollar sina säkerhetssystem och brandväggar.

Kåldolmens dag. Kåldolmens dag högtidlighåller den 30 november som är Karl XII dödsdag. År 2010 bildades föreningen Kåldolmens vänner och det var denna sammanslutning som etablerade Kåldolmens dag.

*Volontärdagen som firas sista lördagen i november hyllar alla som arbetar ideellt.

Guldsmedens dag. Ett hantverk med anor uppmärksammas denna dag.

På flera håll i Europa firas en köpfri dag sista lördagen i november. I Sverige , USA, Kanada och England firas den köpfria dagen sista fredagen som alternativ till Black Fridag.
 

* = Rörlig dag/vecka, årsdag som firas viss veckodag.